Az UNICEF Magyarországgal és Fördős Zével gyerekjáték a főzés: ezt kell tudnod a gasztrojótékonysági programról

Hallottál az UNICEF legújabb kampányáról?
„Kütyüt le, fakanalat a kézbe!” – hívja a szervezet a gyerekeket és családokat legújabb világ körüli „utazására”, a Kajakalandra, amit a Street Kitchen csapatával indítottak útjára – receptekkel kezdődik, de annál sokkal többet ad – életet ment.
Ezt kell tudni róla
Az UNICEF Magyarország legújabb jótékonysági kezdeményezéséhez, amely egy izgalmas, 12 hónapon át tartó világkörüli „ízutazásra” hívja a 10–16 év közötti fiatalokat. A program célja, hogy játékos formában tanítsa meg a gyerekeket arra, hogy otthonosan mozogjanak a konyhában és a szombati ebédre könnyen és gyorsan elkészíthessenek egy gyors fogást, vagy egy különleges ételt a világ egy távoli pontjáról.
A névre szóló levélcsomagokon keresztül a gyerekek nem csak a világ kultúráit, hanem az egészséges táplálkozás alapjait is megismerhetik dietetikai tanácsok, matricák, meglepetések, konyhai kihívások segítségével. Fördős Zé séftippjeivel és a Street Kitchen kulisszatitkaival pedig átvehetik az irányítást a tűzhely felett. Mindezt úgy, hogy közben a legsebezhetőbb gyerekeket is segítik, hiszen a csomagokból származó bevételt a szervezet teljes egészében a nemzetközi humanitárius munkájára fordítja.
Így teszik játékossá a programot
A KajaKaland sorozat fejezetei egy-egy földrészt vagy országot mutatnak be – Észak-Amerikától Ázsián át egészen Magyarországig –, egyszerűen elkészíthető nemzetközi recepteken, szórakoztató ismeretterjesztő anyagokon és gyakorlati konyhai tudnivalókon keresztül. A receptek elkészítése minden hónapban alkalmat ad a családi kapcsolódásra, közös főzésre, az offline együtt töltött minőségi időre. Szülőkkel vagy nagyszülőkkel, de osztálytársakkal, barátokkal is jó szórakozás egy-egy finom fogás vagy egy uzsonnásdobozba való gyors snack elkészítése.
Mit is tartalmaz a csomag?
- 3 nemzetközi recept a gyerekek saját „Kajakaland” receptgyűjteményéhez
- „Tuti Séf Tippek” Fördős Zétől
- Konyhai alapműveletek és eszközbemutatók
- Infókártyák a térségek gasztro kultúrájáról
- Praktikus és életszerű dietetikai tanácsok
- Történetek az adott térségben élő gyerekek életéről, kihívásairól és arról, hogyan segít nekik az UNICEF
- Matricák, meglepetések, konyhai kihívások
- fűszerminták
A program arcai olyan elkötelezett szakemberek és ismert személyiségek, akik hisznek abban, hogy az otthon, jó minőségű alapanyagokból készült ételek nemcsak az egészség megőrzésében segítenek, hanem a közös főzés során együtt töltött idő is értékes: fejleszti a gyerekek készségeit, ösztönzi a kreativitásukat és lehetőséget ad arra, hogy a gasztronómián keresztül fontos értékeket adjunk át nekik.
Fördős Zé is csatlakozott
A Kajakaland program szakmai hátterét három elismert szakember biztosítja: Fördős Zé, a Street Kitchen alapítója, Kalas Györgyi gasztro- és gyerekkönyvíró, Horváth Ildi illusztrátor, aki Kalas Györgyi anyagainak képi tolmácsa, valamint Antal Emese dietetikus, szociológus. A csomagokba kerülő izgalmas fűszereket pedig Baji Éva és Toldi MIklós, a Toldi Fűszer csapata biztosítja. Mindannyian saját területük elkötelezett képviselői, akik tudásukkal és tapasztalatukkal közösen járulnak hozzá ehhez az újszerű, értékteremtő kezdeményezéshez.
A KajaKaland adománygyűjtő programra havi rendszeres támogatásért cserébe lehet feliratkozni, ezzel segítve az UNICEF életmentő munkáját a világ legsebezhetőbb gyermekeiért világszerte.
Ha kíváncsi vagy több infóra, ide kattintva mindent megtalálsz.