Mutatjuk, hogy készül a legfinomabb áfonyás sajttorta – ezt imádni fogják a vendégek

2025.07.18. 14:49 KultúrZone

Ha valami igazán különleges desszertre vágysz, akkor ezt az áfonyás sajttorta receptet mindenképpen érdemes lehet kipróbálnod. Ez a desszert ugyanis nemcsak simán finom, hanem egyszerűen mennyei: ellenállhatatlan találkozása a krémes lágyságnak, valamint a friss, kissé savanykás gyümölcs játékosságának. Ez a finomság ideális választás lehet ünnepekre vendégváró sütinek, de egy csendes hétvégi délutánon is, amikor csak magadnak és/vagy a családnak szeretnél szerezni egy kis örömet.

Az áfonyás sajttorta tényleg mindenkinek a kedvence lehet. Máris mutatjuk, hogy készül.

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 250 g vajas keksz

  • 90 g vaj (olvasztva)

  • 1–2 evőkanál tej

A krémsajtos réteghez:

  • 900 g natúr krémsajt

  • 200 g kristálycukor

  • 120 ml habtejszín

  • 4 tojás

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 225 g tejföl

  • 12 g kukoricakeményítő

  • 1 citrom reszelt héja

  • egy csipet só

  • 200–300 g friss vagy fagyasztott áfonya

Az áfonyaszószhoz:

  • 250 g áfonya

  • 8 g kukoricakeményítő

  • 50 g cukor

  • 1 citrom héja

  • 1 evőkanál friss citromlé

  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

  1. A tortaalap
    A kekszet zúzd össze apróra, majd keverd össze az olvasztott vajjal. H aa massza túl száraznak bizonyulna, akkor adhatsz hozzá egy kevés tejet. Ezután nyomkodd bele egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljába, majd süsd 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig.

  2. A krémsajtos töltelék
    Amíg az alap sül, addig egy nagy tálban keverd krémesre a krémsajtot és a cukrot. Ezután egyenként add hozzá a tojásokat, majd a tejszínt, a tejfölt, a citromhéjat, a keményítőt, a sót és a vaníliát. Keverd simára a masszát, végül forgasd bele az áfonyát is.

  3. A torta összeállítása és sütése
    Béleld ki a tortaforma külső oldalát alufóliával, hogy vízfürdőben is biztonságosan süthesd. Öntsd az elészült krémet a kekszes alapra, majd helyezd a formát egy nagyobb alutepsibe. Önts a tepsibe annyi forró vizet, hogy a tortaforma feléig érjen, majd süsd 55–65 percig, amíg a közepe enyhén remegős marad.

  4. Hűtés
    A sütőt kapcsold ki, de a tortát hagyd bent további 1 órára, résnyire nyitott ajtónál. Ezután vedd ki, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, végül legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) tedd be a hűtőbe.

  5. Áfonyaszósz elkészítése
    A szósz hozzávalóit tedd egy kisebb lábosba, és közepes lángon főzd 5–7 percig, míg besűrűsödik. Hagyd kihűlni, majd a hideg torta tetejére simítsd.

Videón is megnézheted az elkészítés menetét:

Via