Íme a végeredmény: a tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyér lett 2025-ben az ország kenyere

2025.08.01. 21:05 KultúrZone
Shutterstock
Shutterstock

Megszületett a döntés.

A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyere érdemelte ki 2025-ben az ország kenyere címet, míg az innovatív kenyerek kategória győztese az extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyér lett a XIV. Szent István-napi Kenyérversenyen – tájékoztatta a verseny kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-t pénteken.

Sokan versenybe szálltak

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, amelyen a Szent István-napi kenyér kategóriában 20 vállalkozás indult 29 termékkel, az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 terméke mérettette meg magát.

A Szent István-napi kenyér kategóriájában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült kizárólag magyar és természetes alapanyagokból.

A balmazújvárosi Balmaz Sütöde nyertes terméke, az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával készült, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral.

Magyar alapanyagok kellettek

Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyaghasználat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás) és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.

A tájékoztató szerint a győztes ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyér – extraszűz olívaolajjal terméke kiváló minőségű magyar lisztből és a Varga Pékség saját technológiájával készült, és „méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának„.

A nyertes kenyereket a közönség először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18. és 20. között.

Az ország tortája is meglett

A gyulai Kézműves Cukrászda DCJ Stílusgyakorlat nevű, csokoládés-karamellás-meggyes alkotása lett idén Magyarország tortája, míg Magyarország cukormentes tortáját a csokoládés-meggyes Álmodozót Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza alkotta meg – jelentették be csütörtökön az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.