Íme a csodálatos epres sajttorta, amit sütni sem kell

2025.08.02. 13:10 KultúrZone
Shutterstock
Shutterstock

Tökéletes hétvégi desszert.

Imádod az epret és a sajttortát is? Itt az ideje keverni őket! Ez a recept nem lesz bonyolult.

Ezekre a hozzávalókra van szükséged

  • 150 g olvasztott vaj + minimális mennyiség a tortaformához
  • 300 g háztartási keksz
  • 650 g lágysajt, pl. mascarpone
  • 175 g porcukor
  • 300 ml magas zsírtartalmú tejszín
  • 1 vaníliarúd hosszában felvágva
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 200 g eper felkockázva

Öntet és díszítés (opcionális)

  • 250 g eper
  • 50 g porcukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt

Mutatjuk, hogyan készítheted el

5 lépésben összeszedtük, hogyan kell csinálni ezt a remek desszertet. Nem lesz nehéz!

  1. Egy mély, kb. 20 cm mély tortaforma alját és oldalát vékonyan vajazz be, és béleld ki sütőpapírral. A kekszet zúzd porrá (akár aprítógéppel is őrölheted), majd add hozzá az olvasztott vajhoz, és rövid ideig forgasd össze ezeket. Ezután öntsd az egész keveréket a tortaformába, oszlasd el egyenletesen, és nyomkodd le, hogy egy egyenletes alapot kapj. Ezután tedd a hűtőbe dermedésig.
  2. Tedd a lágysajtot keverőtálba, egy elektromos habverő segítségével keverd habosra. Ezután add hozzá a porcukrot, és keverd simára. A tejszínt öntsd egy másik keverőtálba, add hozzá a vaníliarúd belsejét és a vaníliaaromát, majd készíts belőle egy nagyon lágy habot. A tejszínt és a felkockázott epret óvatosan add hozzá a lágysajtos keverékhez.
  3. A tölteléket kanállal helyezd rá a tortaformában lévő alapra, és oszlasd el egyenletesen. A sajttortát tedd be a hűtőbe legalább 4 órára, amíg teljesen megdermed, de még ideálisabb, ha egy egész éjszakán át ott pihenteted.
  4. 100 g felkockázott epret tegyél egy lábasba a maradék porcukorral és vízzel, és főzd közepes lángon 8-10 percig, amíg az eper megpuhul, a cukor pedig feloldódik. Óvatosan készíts pépet belőle, majd helyezd át egy másik edénybe, a levét pedig öntsd vissza a lábasba. Add hozzá a kukoricalisztet, és főzd addig, amíg teljesen besűrűsödik.
  5. Ha a sajttorta teljesen megdermedt, óvatosan vedd ki a tortaformából, és helyezd egy tálra. Öntsd rá az eperszószt, díszítésként pedig helyezz rá néhány félbevágott epret, és már tálalhatod is!

Mennyi időbe telik elkészíteni?

Ennek az epres sajttortának az elkészítése nagyjából 45 percet vesz igénybe, de a hűtés miatt több órával, ideális esetben egy nappal a fogyasztása előtt szükséges nekilátni.

Via