15 éves a Nobu Budapest: így ünnepel a magyar főváros emblematikus étterme

2025.09.17. 18:37 KultúrZone

Világhírű séfekkel, különleges World of Nobu estekkel és exkluzív Sushi Masterclass-al ünnepel a főváros emblematikus étterme.

Idén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, valamint egy limitált létszámú Sushi Masterclass-al ünnepli születésnapját, mely programsorozat házigazdái a világhírű séfek, Go Namerikawa és Hervé Courtot, valamint a budapesti étterem executive chef-je Schreiner Gábor lesz.

Nobu öröksége és budapesti története 

A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatták meg a Nobu világhírű specialitásait, amikor 2010-ben megnyitotta kapuit az étteremlánc helyi egysége, mely új korszakot hozott a főváros gasztronómiai világába. A világhírű Nobu-hálózat tagjaként mára ikonikus helyszínévé vált Budapestnek, ahol a japán és a perui konyha találkozása egyedülálló ízélményekben testesül meg. Az étterem nemcsak a helyi közönséget hódította meg, hanem a világ számos pontjáról érkező vendéget, hírességet és gasztronómia-rajongót is. Az alapító, Nobu Matsuhisa 30 évvel ezelőtt kezdte el építeni japán vendéglátó-birodalmát Robert De Niro, Drew Nieporent és Meir Teper segítségével.  

Mára világszerte 60 lokációban található Nobu, melyből 23 egyben hotel is. Filozófiája a kezdetektől fogva változatlan maradt: hagyományokra épülő innovatív konyhaművészet, kiváló minőségű alapanyagok és ikonikus signature fogások, amelyek újra és újra lenyűgözik a vendégeket.  

Ikonikus fogások és friss alkotások 

Az ünnepi hétvége első World of Nobu vacsoraestje október 3-án este 6 órakor kerül megrendezésre, ahol különleges séf kreációk kerülnek az asztalra. A menüben helyet kap többek között a legendás aguachile tenger gyümölcsei ceviche, egy mediterrán nigiri válogatás, a híres rombuszhal paradicsomos dashi ponzuban és a füstölt wagyu hátszín misos sárgabarack-füge salsával. Másnap, október 4-én szintén este 6 órakor a World of Nobu menüsorban olyan izgalmas kompozíciók sorakoznak majd, mint a japán sügér sashimi szárított olívával, vagy az érlelt toro sashimi tosazus szarvasgomba szósszal, de Name San exkluzív nigiri válogatásába is belekóstolhatnak az érdeklődők a hokkaido jakab kagyló Champagne miso mellett.  

A jubileumi programhoz kapcsolódóan október 4-én 12:00-14:00 között egy exkluzív Sushi Masterclass várja az érdeklődőket, amelyet a Nobu Corporate Executive Sushi Chefje, Go Namerikawa vezet. A limitált létszámú workshop résztvevői autentikus alapanyagokkal és eszközökkel ismerkedhetnek meg a sushi készítés művészetével, a maki és nigiri elkészítésének alapjaival, miközben a japán konyha filozófiájába is betekintést nyernek attól a séftől, aki világszerte felügyeli a Nobu éttermek sushi kínálatát. 

A házigazdák 

Az ünnepi hétvége házigazdái a Nobu globális konyháját meghatározó kulcsfigurák lesznek: a japán származású Go Namerikawa, a Nobu Corporate Executive Sushi Chefje a kezdetek óta kíséri a világmárka hódító útját, jelenleg ő felügyeli a Nobu éttermek sushi kínálatát világszerte. A francia származású Hervé Courtot Corporate Executive Chef nagyívű nemzetközi karriert futott be, hiszen többek között ő vezényelte le a Nobu megnyitását az Atlantis The Palm-ban, Dubaiban. Több mint 20 évvel ezelőtt találkozott először Nobu Matsuhisa séffel, a többi pedig azóta történelem. A csapatot természetesen a Nobu Budapest executive chefje, Schreiner Gábor is erősíti, aki a kezdetek óta biztosítja a helyi étterem kifogástalan működését és az autentikus Nobu-élményt.  

A Nobu Budapest 15. születésnapi programjai egyszerre tisztelegnek a hagyományok előtt és mutatják be a brand jövőjét. A két estén és a Sushi Masterclass-on a vendégek olyan élményben részesülnek, amely ritka lehetőség hazánkban: személyesen találkozhatnak a Nobu világhírű csapatával, és átélhetik, mit jelent ma a Nobu életérzés a nemzetközi gasztronómiában.  

Az alapítás története 

Nobuyuki Matsuhisa igen korán kezdte a szakmát, a japán hagyományokhoz híven végig kellett járnia a ranglétrát ahhoz, hogy húsz éves korára sushiszakács lehessen. A mosogatással és kisegítő feladatokkal tarkított út során nem csupán a hagyományos japán kulináriával, hanem az európai konyhákkal is megismerkedett. A francia „nouvelle cuisine” mellett a Peruban eltöltött évek is hozzájárultak ahhoz, hogy a világ egyik legjobb japán alapokon nyugvó, ugyanakkor mégis fúziós konyháját alakítsa ki. 

Nobu Matsuhisa Peruban kezdte éttermesként a karrierjét, itt alapozta meg azt a japán és perui ízvilágokon alapuló konyhát, amelyről aztán világszerte ismert lett. 1987-ben Los Angelesbe költözött, és megnyitotta Matsuhisa nevű éttermét, amely hamar a hírességek egyik legfelkapottabb helyévé vált, de a celebek mellett a szakma is elismerte, a New York Times például beválasztotta a világ tíz legjobb étterme közé.  Robert De Niro színész 1988-ban látogatta meg először az éttermet, és ezt követően rendszeres vendég lett. 1989-ben De Niro javasolta Matsuhisának, hogy nyisson egy éttermet a New York-i Tribecában. Bár Matsuhisa vonzónak találta De Niro ajánlatát, elutasította, mivel úgy érezte, hogy először a Los Angeles-i étterme szilárd alapjainak megteremtésére kell összpontosítania. De Niro 1994-ig várt, mielőtt újra felvetette az ötletet Matsuhisának, és ezúttal Matsuhisa beleegyezett. Így Matsuhisa, De Niro, Drew Nieporent éttermes és Meir Teper befektető közös vállalkozásaként 1994. szeptember 17-én megnyílt az első NOBU. 

A „NOBU-style” 

Nobu tradicionális japán ételeit Tokióban szerzett tapasztalataira alapozta, de csak azt követően vált népszerűvé a japán ételekhez való hozzáállása, hogy azokat perui hatásokkal ötvözte, mégpedig olyan ételek technikáival, mint a ceviche és a tiradito (amely maga is a japán bevándorlók hatását tükrözi a perui konyhára: egy nyers halétel sashimi formájúra vágva).  

A Nobu koncepciójának korai szakaszában a séf felismerte, hogy az étel olyan kulturális erő lehet, mint a divat és a művészet. Stratégikusan „Nobu-style”-nak nevezte el konyháját, hogy mentesítse magát a hagyományos japán konyha szigorától, és ezzel később más vállalkozó szellemű séfeket is inspirált.