Íme a szilvás kardamomos sütemény, ami tökéletes ősszel

Amikor hűvösre fordul az idő, nincs jobb egy kávé vagy tea mellé, mint egy illatos, fűszeres sütemény. A kardamom egzotikus aromája különösen jól emeli ki az édes szilva ízét. Ezt a receptet akár egy nagyobb tepsiben, akár, kisebb formákban, különálló süteményekként sütjük meg, biztos a sikert.
A tetején egy-egy szilvacikkel nemcsak ízletes, hanem látványos édességet készíthetünk, akár a nagyobb, akár a kisebb variációt választjuk. Ez a sütemény az ausztrál–új-zélandi friand hagyományát idézi, de tökéletes bármelyik őszi délutánhoz.
Recept
Szilvás–kardamomos sütemény
Hozzávalók
-
120 g finomliszt
-
120 g darált mandula
-
200 g porcukor, átszitálva
-
1 tk sütőpor
-
1/8 tk só
-
1 tk őrölt kardamom
-
150 g tojásfehérje (kb. 4–5 tojásból)
-
120 g vaj, olvasztva és kissé visszahűtve
-
30 ml olívaolaj (opcionális)
-
1 tk vaníliakivonat
-
4–5 érett szilva, kimagozva, cikkekre vágva
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverés nélküli sütőnél 190 °C), ha muffinformát használsz, 10 °C-al kevesebbre.
-
Bélelj ki egy kb. 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral vagy egy muffinformát kenj ki jól vajjal és lisztezd meg a formákat.
-
Keverd össze a lisztet, mandulát, porcukrot, sütőport, sót és kardamomot.
-
A tojásfehérjét kézi habverővel habosítsd lazán (ne verd keményre). Keverd hozzá a vajat, az olívaolajat és a vaníliát.
-
Öntsd a nedves keveréket a szárazhoz, és forgasd össze.
-
Öntsd a masszát a tepsibe, és rakd a tetejére a szilvacikkeket vagy különálló süteményeknél kanalazd a masszát a formákba kb. ¾-ig. Mindegyik tetejére tegyél 1–2 szilvacikket.
-
Süsd 35–40 percig. Az utolsó 10 percre érdemes fóliával letakarni, hogy ne barnuljon túl. Muffinforma esetén a sütési idő 25-30 perc.
-
Hagyd langyosra hűlni, szórd meg porcukorral, és szeleteld.
Tipp: ezek a kis sütemények könnyen fagyaszthatók is – felengedés után röviden melegítsd át sütőben, így újra friss hatásúak lesznek.