Íme a szilvás kardamomos sütemény, ami tökéletes ősszel

2025.09.13. 21:15 KultúrZone

Amikor hűvösre fordul az idő, nincs jobb egy kávé vagy tea mellé, mint egy illatos, fűszeres sütemény. A kardamom egzotikus aromája különösen jól emeli ki az édes szilva ízét. Ezt  a receptet akár egy nagyobb tepsiben, akár, kisebb formákban, különálló süteményekként sütjük meg, biztos a sikert.

A tetején egy-egy szilvacikkel nemcsak ízletes, hanem látványos édességet készíthetünk, akár a nagyobb, akár a kisebb variációt választjuk. Ez a sütemény az ausztrál–új-zélandi friand hagyományát idézi, de tökéletes bármelyik őszi délutánhoz.

Recept

Szilvás–kardamomos sütemény

Hozzávalók

  • 120 g finomliszt

  • 120 g darált mandula

  • 200 g porcukor, átszitálva

  • 1 tk sütőpor

  • 1/8 tk só

  • 1 tk őrölt kardamom

  • 150 g tojásfehérje (kb. 4–5 tojásból)

  • 120 g vaj, olvasztva és kissé visszahűtve

  • 30 ml olívaolaj (opcionális)

  • 1 tk vaníliakivonat

  • 4–5 érett szilva, kimagozva, cikkekre vágva

  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverés nélküli sütőnél 190 °C), ha muffinformát használsz, 10 °C-al kevesebbre.

  2. Bélelj ki egy kb. 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral vagy egy muffinformát kenj ki jól vajjal és lisztezd meg a formákat.

  3. Keverd össze a lisztet, mandulát, porcukrot, sütőport, sót és kardamomot.

  4. A tojásfehérjét kézi habverővel habosítsd lazán (ne verd keményre). Keverd hozzá a vajat, az olívaolajat és a vaníliát.

  5. Öntsd a nedves keveréket a szárazhoz, és forgasd össze.

  6. Öntsd a masszát a tepsibe, és rakd a tetejére a szilvacikkeket vagy különálló süteményeknél kanalazd a masszát a formákba kb. ¾-ig. Mindegyik tetejére tegyél 1–2 szilvacikket.

  7. Süsd 35–40 percig. Az utolsó 10 percre érdemes fóliával letakarni, hogy ne barnuljon túl. Muffinforma esetén a sütési idő 25-30 perc.

  8. Hagyd langyosra hűlni, szórd meg porcukorral, és szeleteld.

Tipp: ezek a kis sütemények könnyen fagyaszthatók is – felengedés után röviden melegítsd át sütőben, így újra friss hatásúak lesznek.