5 hiba, amit elkerülve garantált a kovászos uborkád sikere

2025.07.13. 10:37 KultúrZone
Freepik
Freepik

A kovászos uborka készítése első pillantásra talán nem tűnik bonyolultnak, de van néhány apróság, ami könnyen elronthatja a végeredményt.

Ha ezeket a hibákat nem követed el, biztos lehetsz benne, hogy az uborkáid úgy sikerülnek, ahogy megálmodtad: illatosak, savanykásak és jó roppanósak.

1. Nem szükséges kert vagy erkély

Sokan lemondanak a házi kovászolásról, mert nincs kertjük, teraszuk. Pedig nincs rá szükség! A lényeg az, hogy meleg helyen legyen az üveg. Egy lakás ablakában vagy bármilyen melegebb zugban ugyanúgy kiválóan működik a folyamat.

2. Nem az üveg mérete vagy anyaga a döntő

Ne aggódj, ha nem találsz óriási befőttes üveget. A régi háziasszonyok zománcos lábasban is készítették a kovászos uborkát, és semmi gond nem volt vele. A fontos az, hogy az edény tiszta legyen, és ne legyen légmentesen lezárva, hogy az erjedés gond nélkül beinduljon.

3. A sós lé arányait ne változtasd meg!

A megfelelő sótartalom kulcsfontosságú. 1 liter vízhez mindig 1 evőkanál sót keverj, ne többet és ne kevesebbet. Így lesz az uborka íze harmonikus, és az erjedés folyamatával sem akadnak majd problémák.

4. Ne önts túl forró vizet az uborkákra!

A sós lé legyen meleg, de ne forró! A 60 és 75 fok közötti hőmérséklet az ideális. A forrásban lévő víz kárt tehet az üvegben is, de ami még rosszabb: az uborkák állaga is tönkremehet tőle.

5. A fehéres lé a jó jel

Sokan megijednek, amikor a lé zavarossá válik. Pedig ez épp azt mutatja, hogy a kovászolás jól halad. Amikor a lé opálos lesz, és már nem átlátszó, az uborkák elkészültek. Ilyenkor érdemes áttenni őket tiszta edénybe, és a levet leszűrve visszaönteni rájuk. A végén megmaradt levet önmagában, vagy levesekhez, mártásokhoz felhasználva is fogyaszthatod!

+1, alaprecept

Hozzávalók (1 nagy üveghez)

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál egész bors
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál (kb. 20 g) só
  • 1 szelet kovászos kenyér (vagy kis darab krumpli)

Elkészítés

  • Megmossuk az uborkákat, végeiket levágjuk, X alakban bevágjuk.
  • Megmossuk a kaprot, meghámozzuk a fokhagymát.
  • Az üveg aljára tesszük a kapor felét, rá a fokhagymát és a borsot, majd a maradék kaprot.
  • Az uborkákat szorosan az üvegbe rakjuk.
  • A sót feloldjuk a vízben, ráöntjük az uborkákra, hogy ellepje őket.
  • A tetejére tesszük a kenyeret vagy krumplit.
  • Lefedjük, meleg helyre tesszük 2-3 napra.
  • Ha kész, eltávolítjuk a kenyeret, az uborkákat kisebb üvegekbe tesszük.
  • Leszűrjük a levet, ráöntjük az uborkákra, hűtőben tároljuk.