Portréfilm Tóth Szilárdról, a világ 100 legjobbja között számontartott magyar séfről

Ezt kár lenne kihagyni.
Tóth Szilárd, a SALT étterem Michelin-csillagos séfje, a Konyhafőnök legutóbbi évadának egyik ítésze a távoli luxus alapanyagok helyett a hazai erdők és mezők ízeit emeli ételei középpontjába, rég elfeledett történetet mesélve vendégeinek a természet ritmusát követő, fenntartható magyar konyháról és a gyermekkor emlékeiről. Erről szól az RTL+ Premium vadonatúj dokumentumfilmje, Az emlékek íze.
Elképesztő karrierút
Tóth Szilárd Michelin- és zöld csillagos séf konyháján a SALT-ban minden falat egy utazás a gyerekkor emlékeit megidéző ízek és illatok között. De a világ, amit teremtett nemcsak emiatt különleges. Mátészalkától Dánián át Budapestig hosszú utat tett meg, amíg egy kivételes csapattal éttermet nyithatott: az állomások között volt kiégés, talpra állás, sok-sok tanulás, de a legkritikusabb tapasztalatok sem tudták eltéríteni a szenvedélyétől, hogy főzzön. Válaszul a megpróbáltatásokra saját rendszert alkotott. A fine dining hierarchiája, robbanásig feszült légköre itt ismeretlen, az alkotóközösség, amit Szilárd a konyhában és a konyhán kívül létrehozott, ezek nélkül is halmozza a sikereket.
Meghatározó élmény
SALT-ban természetközeli alapanyagok és hagyományokhoz visszanyúló technológiai eljárások ötvöződnek Szilárd progresszív látásmódjával, és a szatmári és vidéki magyar táj ízeivel. Az alapanyagok egy részét a természetben maguk gyűjtik, néha évekig tartó fejlesztés után kerül étlapra egy-egy fogás olyan alapanyagokból, mint például a pirított hangya, éti csiga tojás, illetve különböző vad- és gyógynövények. Az étteremben feltálalt sonka és szalonna a családi húsüzemben készül, amit sógora vezet és aminek vályogfalú hozzáépítése egyben Szilárdék kísérletező laboratóriuma. Forradalmárok, akik szenvedélyesen keresik a választ a kérdésre: mi is lehet az új magyar konyha? A végeredmény gasztronómiailag is meghatározó élmény, amelynek kulisszatitkaiba most az RTL+ Premium nézői is betekintést nyerhetnek.
Az emlékek íze rendezője és írója Horváth Kata, vágója Bacskai Brigitta, operatőre Becsey Kristóf. A film az RTL+ támogatásával és a SALT Étterem közreműködésével készült. A dokumentumfilm társproducerei Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói.
Az emlékek íze 2025. június 24-től érthető el, kizárólag az RTL+ Premium kínálatában.