Itt a 112 méteres dobostorta, ami Guiness-rekordot döntött

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanárainak és diákjainak köszönhetjük a valaha készült legnagyobb dobostortát.
A finom desszert 112 méteresre sikerült, és a munkálatokban 20 cukrász és 150 a szakmát tanuló diák vett részt. Na, de miért is készült az óriási dobostorta? Az intézmény névadójára, Dobos C. Józsefre emlékeztek, aki 1924. október 10-én hunyt el 100 évvel ezelőtt. A Dobostorta megalkotójának való tisztelgés miatt eredetileg 100 méteresre készült volna a finomság, de a lelkes cukrászok túlszárnyalták saját magukat.
A 4500 szeletes desszerthez 3500 darab tojást, 50 kilogramm lisztet, 60 kilogramm cukrot, 62,5 kilogramm vajat, 7,5 kilogramm kakaóvajat, 7,5 kilogramm kakaóport, valamint 62,5 kilogramm étcsokoládét használtak fel.
Dobos C. József célja az 1980-as évek végén az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Ma már több mint 100 variációja létezik, és mindenki más-más receptre esküszik. 2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a híres torta összetételét és alakját: „kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja”.