Édes francia pillanatok Budapesten: sütemények, történetek és helyek, amiket nem lehet nem szeretni

2025.04.19. 14:03 KultúrZone
Shutterstock
Shutterstock

Vannak desszertek, amelyek nemcsak ízükben, hanem hangulatukban is utazásra visznek. Franciaország cukrászati remekei közül három franciásan kifinomult süteményt ajánlunk– olyan helyeken, ahol nemcsak az édesség, de a tér, az illatok, a kiszolgálás is életre kelti a stílusos életérzést.

Canelé – Egy csipet torta

A canelé nem csak egy süti – egy falat Bordeaux. A kívül karamellizáltan ropogós, belül selymesen puha, rumos-vaníliás kis süteményt a híres borvidék névadó városának utcáin szinte minden sarkon megtalálni, de Budapesten igazi ritkaság.

Az Egy csipet torta kis francia álomként bújik meg a város forgatagában: világos, elegáns tér, finom kávéillat és olyan sütemények, amiket látva egy pillanatra elhisszük, hogy Montmartre egyik kis utcácskájában vagyunk. A canelé itt valódi főszereplő, amit érdemes már délelőtt levadászni, mert villámgyorsan elfogy.

A sütemény eredete egy romantikus legenda köré fonódik: a helyi borászok által hátrahagyott tojássárgáját apácák használták fel, és némi liszttel, tejjel, vajjal, rummal és vaníliával megalkották ezt a csöpp csodát. Bár valószínűbb, hogy egy ügyes cukrász keze munkája a 19. századból, a canelé attól varázslatos, hogy korty kávé és falat sütemény együtt idézik meg a történelmi francia borvidék különleges hangulatát.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Egy csipet torta (@egycsipettorta)

Opera szelet – Málna The Pastry Shop

Az Opera nemcsak egy jól ismert név, hanem egy igazi klasszikus élmény: rétegzett textúra, kifinomult ízek és valódi elegancia. A csokoládé, kávé és mandula harmonikus találkozása egy olyan desszertben, amit vagy lassan kóstolgatunk egy pohár pezsgő mellett, vagy áhítattal fogyasztunk el az utolsó morzsáig.

A Málna The Pastry Shop ennek az édességnek új életet ad – a klasszikus opera szeletet a névadó gyümölccsel, málnával bolondítják meg, ezzel lágyítva és felfrissítve a sötétebb ízvilágot. A hely maga egy apró, elegáns ékszerdoboz Óbudán, ahol a minimalizmus és letisztult dizájn találkozik a francia desszertkultúra kifinomultságával.

Az opera szelet eredete két szálon fut: egyes források szerint már 1899-ben is kínálták a párizsi Grand Hôtel cukrászdájában, míg a ma ismert, mandulás piskóta–kávés vajkrém–ganache rétegekből álló formát Gaston Lenôtre tette híressé az 1950-es években. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolonics&Varga (@malna_thepastryshop)

Tarte au citron – Chez Matild

A tarte au citron az a sütemény, aminek már a látványa is mosolyt csal az ember arcára: élénk sárga krém, hófehér meringue csúcsokkal és vékony, omlós tésztával. Az élmény nem csak az ízekben rejlik, hanem abban is, ahogy a Chez Matild enteriőrje egy kicsit Franciaországba repít, frissen sült kenyér illata, finomságok a polcokon és kedves mosolyok.

A citromos tortácska története a 18–19. században kezdődött, amikor a francia cukrászok elkezdték tökéletesíteni a citrusos édességek műfaját. A legenda szerint XVIII. Lajos udvarában is kedvelték ezt a fanyar-krémes süteményt, bár ezt történelmi forrás nem erősíti meg. A Chez Matild verziója minden ízében arisztokratikus: lágy, de nem túl édes, krémes, ám nem nehéz – egyszerűen tökéletes.