Mutatjuk, hogy készül a legfinomabb áfonyás sajttorta – ezt imádni fogják a vendégek

Ha valami igazán különleges desszertre vágysz, akkor ezt az áfonyás sajttorta receptet mindenképpen érdemes lehet kipróbálnod. Ez a desszert ugyanis nemcsak simán finom, hanem egyszerűen mennyei: ellenállhatatlan találkozása a krémes lágyságnak, valamint a friss, kissé savanykás gyümölcs játékosságának. Ez a finomság ideális választás lehet ünnepekre vendégváró sütinek, de egy csendes hétvégi délutánon is, amikor csak magadnak és/vagy a családnak szeretnél szerezni egy kis örömet.
Az áfonyás sajttorta tényleg mindenkinek a kedvence lehet. Máris mutatjuk, hogy készül.
Hozzávalók
Az alaphoz:
-
250 g vajas keksz
-
90 g vaj (olvasztva)
-
1–2 evőkanál tej
A krémsajtos réteghez:
-
900 g natúr krémsajt
-
200 g kristálycukor
-
120 ml habtejszín
-
4 tojás
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
225 g tejföl
-
12 g kukoricakeményítő
-
1 citrom reszelt héja
-
egy csipet só
-
200–300 g friss vagy fagyasztott áfonya
Az áfonyaszószhoz:
-
250 g áfonya
-
8 g kukoricakeményítő
-
50 g cukor
-
1 citrom héja
-
1 evőkanál friss citromlé
-
2 evőkanál víz
Elkészítés
-
A tortaalap
A kekszet zúzd össze apróra, majd keverd össze az olvasztott vajjal. H aa massza túl száraznak bizonyulna, akkor adhatsz hozzá egy kevés tejet. Ezután nyomkodd bele egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljába, majd süsd 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig. -
A krémsajtos töltelék
Amíg az alap sül, addig egy nagy tálban keverd krémesre a krémsajtot és a cukrot. Ezután egyenként add hozzá a tojásokat, majd a tejszínt, a tejfölt, a citromhéjat, a keményítőt, a sót és a vaníliát. Keverd simára a masszát, végül forgasd bele az áfonyát is. -
A torta összeállítása és sütése
Béleld ki a tortaforma külső oldalát alufóliával, hogy vízfürdőben is biztonságosan süthesd. Öntsd az elészült krémet a kekszes alapra, majd helyezd a formát egy nagyobb alutepsibe. Önts a tepsibe annyi forró vizet, hogy a tortaforma feléig érjen, majd süsd 55–65 percig, amíg a közepe enyhén remegős marad. -
Hűtés
A sütőt kapcsold ki, de a tortát hagyd bent további 1 órára, résnyire nyitott ajtónál. Ezután vedd ki, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, végül legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) tedd be a hűtőbe. -
Áfonyaszósz elkészítése
A szósz hozzávalóit tedd egy kisebb lábosba, és közepes lángon főzd 5–7 percig, míg besűrűsödik. Hagyd kihűlni, majd a hideg torta tetejére simítsd.
Videón is megnézheted az elkészítés menetét: