Mesterséges intelligencia a konyhában – Új technológiák és kreatív megoldások az élelmiszer-pazarlás ellen

2025.08.17. 08:38 KultúrZone
Shutterstock
Shutterstock

Az élelmiszer-pazarlás az egyik legsúlyosabb környezeti kihívásunk, és ebből a szempontból a turizmus az egyik leginkább érintett ágazat – a megoldás kulcsa a technológia, a konyhai kreativitás és a vendégek tudatosabb választásai.

Egy átlagos szálloda évente akár 79 000 tonna ételt dobhat ki, a légitársaságok pedig több mint egymillió tonna érintetlen ételt és italt semmisítenek meg. Ez a pazarlás a világ üvegházhatású gázkibocsátásának akár 10 százalékáért is felelős.

A pazarlás költsége

A kidobott étel a környezeti kár mellett közvetlen pénzügyi veszteséget is jelent, amelyet a növekvő alapanyagárak tovább súlyosbítanak. A túltermelés, a túl nagy adagok és a készletkezelési hibák a vendéglátásban, míg a bontatlan ételek megsemmisítése a légiközlekedésben okoz nagy mennyiségű hulladékot.

Adatok a hulladékból

A pazarlás csökkentéséhez pontosan kell tudni, mi kerül a szemétbe és miért. A mesterséges intelligenciával működő mérőrendszerek részletesen nyomon követik a kidobott ételek típusát és mennyiségét. Az elemzések alapján a konyhák rugalmasan módosíthatják a kínálatot és a mennyiségeket.

Kreatív felhasználás

A feldolgozás során keletkező maradék gyakran új ételek alapanyagává válhat. A fermentálás, a szárítás és az újragondolt menük lehetővé teszik, hogy például halpikkelyből ropogtatnivaló, görögdinnye héjából savanyúság, maradék kenyérből pedig erjesztett ízesítő készüljön.

Komposztálás és egyéb rendszerek

A hulladék átalakítása értékes erőforrássá mérsékli a környezeti terhelést. Az egyre több helyen használt, ún. ‘biodigester’ a konyhai és egyéb szerves hulladékot zárt térben lebontva egyszerre csökkenti a szemét mennyiségét és hasznosítható energiát, valamint tápanyagokat termel, amelyek visszakerülhetnek a mezőgazdaságba.

Büféforradalom

A túltermeléssel járó büféasztalok helyett egyre gyakoribbak a kisebb adagokban, többször felszolgált ételek. Ez a rendszer a bőség érzetét megtartja, de a kidobott étel mennyiségét jelentősen csökkenti.